Składniki:
– szklanka kaszy gryczanej niepalonej
– pół szklanki mleka kokosowego
– łyżka kakao
– 40g masła kakaowego lub oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżki mąki kokosowej lub ryżowej
– ¾ łyżeczki sody
– 1 łyżka octu jabłkowego
– garść śliwek suszonych
– gorzka czekolada
Wykonanie:
1. Szklankę kaszy gryczanej niepalonej namoczyć na 24h, zmienić wodę kilka razy, po tym czasie
Odsączyć i zblendować.
2. Do masy dodać:
– pół szklanki mleka kokosowego
– łyżkę kakao
– 40 g rozpuszczonego masła kakaowego lub oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżki mąki kokosowej
– ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka octu jabłkowego
i wszystko zblendować na gładką masę.
3. Następnie dodać pokrojone namoczone wcześniej śliwki do masy i wymieszać łyżką.
4. Taka masa wędruje do foremek do muffinek.
5. Piec 30-40 min w 180 stopniach.
Polewa: rozpuścić w łaźni wodnej gorzką czekoladę z łyżką oleju kokosowego. Polać po wystygnięciu.