Smaki z dzieciństwa. Oto przepis na przepyszne kluski ze śliwką polane zdrową „bułką tartą” z siemienia lnianego.

Składniki:
– ugotowane ziemniaki 6 – 8 szt.
– mąka ziemniaczana
– śliwki
– masło klarowane
– świeżo zmielone siemię lniane
– miód

 

Wykonanie:
1.Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc.
2. Ułożyć w misce ziemniaki, podzielić w misce je na 4 części i wyjąć ¼ część.
3. Miejsce puste wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle żeby zakryło puste miejsce.
4. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
5. Bierzemy małe części ciasta i tworzymy placek do którego wkładamy pół śliwki (opcjonalnie troszkę miodu do środka).
6. zlepiamy szczelnie placek w kule.
7. Tak przygotowane knedle wkładamy do wrzątku (delikatnie osolona woda).
8. Gdy knedle wypłyną można wyciągać je na talerz po ok 2 min.
9. Na patelni rozpuścić masło klarowane, odstawić z gazu i wsypać siemię lniane świeżo zmielone i polać knedle (można dodać cukru kokosowego lub miodu