Czy zastanawialiście się dlaczego podczas infekcji tracimy apetyt? Odpowiedź jest bardzo prosta. Organizm w tym czasie wyłącza procesy łaknienia, trawienia, a całą energię przeznacza na walkę z chorobą. Dużym błędem jest w tym czasie zmuszanie się lub dziecka do zjedzenia czegokolwiek, aby mieć tzw. „siłę na walkę w chorobie”. Jedynym pokarmem wspomagającym walkę organizmu z chorobą, oprócz dużej ilości wody/ ziół przy infekcji, jest krupnik jaglany. Kasza jaglana ma działanie przeciwwirusowe, odkwaszające i pomaga zwalczanie każdej infekcji. Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Szczególnie należy o niej pamiętać w okresie jesienno-zimowym.
Oto przepis na „zupę mocy”, która pomoże jak najszybciej wyzdrowieć.

Składniki:

• 3 łyżki kaszy jaglanej
• 3 marchwie
• 1 pietruszka
• pół selera
• 3-4 ziemniaki
• kawałek pora
• łyżka masła klarowanego
• pół łyżeczki cytryny, sól
• przyprawy: lubczyk, tymianek, liść laurowy, sól, ziele angielskie, kurkuma

Wykonanie:

1. Zagotować wodę ok 2-3 litrów, dodać lubczyk
2. dodać 3 łyżki przepłukane kaszy jaglanej, 3 marchwie, pietruszkę, pół selera, 3-4 ziemniaki
3. dodać por, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku
4. dodać pół łyżeczki soli – według własnego smaku
5. dodać pół łyżeczki cytryny
Gotować 20-30 minut
6. szczyptę kurkumy * można dodać wrzątku jeśli jest za gęsta zupa
7. dodać łyżeczkę masła klarowanego
8. dodać tymianek

 

Taki krupnik warto jeść nawet 3 razy dziennie, wtedy oczywiście kiedy jesteśmy głodni. Oraz profilaktycznie