Dużo prób, aby znaleźć przepis i dobrać tak składniki, aby CIASTO BEZGLUTENOWE było przepyszne 🙂 Zapraszam do wypróbowania właśnie takiego ciasta. Bardzo smaczne, ładnie wyglądające i oczywiście zdrowe.

Składniki:

– 450 g mąk bezglutenowych (mąka kukurydziana – 170 g, mąka ryżowa – 160 g, mąka ziemniaczana – 120 g)
– 25 g cukru kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– cała kostka masła 200 g – wyjęta wcześniej z lodówki
– 150 ml jogurtu kokosowego naturalnego bez cukru

  • blacha 30 x 20

– szczypta soli
– 4 jajka
– ok szklanki wiśni (z kompotu)
– 5 jabłek (startych na dużych oczkach)
– płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Wymieszać mąki, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, 4 żółtka  (oddziel od białka), szczypta soli oraz pokrojone masło (ścinam nożem na małe kawałki) oraz jogurt kokosowy (najlepiej w robocie kuchennym)
  2. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone – podziel ciasto na 2 różne części – większą rozłóż na blasze wcześniej rozłożonej papierem do pieczenia, a drugą mniejszą część włóż do lodówki (w folii spożywczej)
  3. Blachę ze spodem ciasta, włóż do piekarnika na ok 20-30 min aż ciasto będzie zarumienione 180 stopni.
  4. Obierz jabłka, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i duś w garnku na małym ogniu – ok 20 min często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę cynamonu.
  5. Ubij pianę z 4 białek.
  6. Gdy spód ciasta jest już upieczony, rozłóż na nim wiśnie oraz duszone jabłka i nałóż na całe ciasto ubitą pianę.
  7. Wyjmij z lodówki mniejszą część ciasta i zetrzyj ciasto na dużych oczkach na tarce, równomiernie po całej blaszce.
  8. Piec ok 30 min 180 stopni.

 

Smacznego, jest przepyszny 🙂