Dużo prób, aby znaleźć przepis i dobrać tak składniki, aby CIASTO BEZGLUTENOWE było przepyszne 🙂 Zapraszam do wypróbowania właśnie takiego ciasta. Bardzo smaczne, ładnie wyglądające i oczywiście zdrowe.
Składniki:
– 450 g mąk bezglutenowych (mąka kukurydziana – 170 g, mąka ryżowa – 160 g, mąka ziemniaczana – 120 g)
– 25 g cukru kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– cała kostka masła 200 g – wyjęta wcześniej z lodówki
– 150 ml jogurtu kokosowego naturalnego bez cukru
- blacha 30 x 20
– szczypta soli
– 4 jajka
– ok szklanki wiśni (z kompotu)
– 5 jabłek (startych na dużych oczkach)
– płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Wymieszać mąki, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, 4 żółtka (oddziel od białka), szczypta soli oraz pokrojone masło (ścinam nożem na małe kawałki) oraz jogurt kokosowy (najlepiej w robocie kuchennym)
- Gdy wszystkie składniki zostaną połączone – podziel ciasto na 2 różne części – większą rozłóż na blasze wcześniej rozłożonej papierem do pieczenia, a drugą mniejszą część włóż do lodówki (w folii spożywczej)
- Blachę ze spodem ciasta, włóż do piekarnika na ok 20-30 min aż ciasto będzie zarumienione 180 stopni.
- Obierz jabłka, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i duś w garnku na małym ogniu – ok 20 min często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę cynamonu.
- Ubij pianę z 4 białek.
- Gdy spód ciasta jest już upieczony, rozłóż na nim wiśnie oraz duszone jabłka i nałóż na całe ciasto ubitą pianę.
- Wyjmij z lodówki mniejszą część ciasta i zetrzyj ciasto na dużych oczkach na tarce, równomiernie po całej blaszce.
- Piec ok 30 min 180 stopni.
Smacznego, jest przepyszny 🙂
wyszlo pyszne, dzieki
Bardzo się cieszę 🙂
W jakiej proporcji dawała Pani mąki?
mąka kukurydziana – 170 g, mąka ryżowa – 160 g, mąka ziemniaczana – 120 g 🙂
Wygląda apetycznie,
zapowiada się świetnie
Prześlę zdjęcia jak upiekę
Super 🙂 czekam na zdjęcia