Zapach pieczonego chleba w domu to coś wspaniałego. Uwielbiam go jeść, ale także ten zapach, który unosi się po całym domu. Czyli same plusy wypieków chleba w domu. A oto bardzo prosty, szybki przepis na chleb żytni i wystarczą tylko 3 składniki: mąka żytnia, woda i sól
Zakwas należy wcześniej zdobyć od kogoś lub samemu zrobić.
Samemu można przez dodawanie codziennie przez 5 dni mąki i wody – po 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody i codziennie każdego dnia dokarmiamy zakwas. Słoik trzymamy w ciepłym miejscu. Dobrze, aby słoik był wysoki – np. litrowy, żeby ciasto nam nie wyszło poza słoik.
A tutaj przepis na chleb właściwy.
Składniki:
- 500 g mąki żytniej chlebowej
- 400-450 ml wody letniej
- łyżeczka soli (zależy jak kto lubi 🙂 )
- forma na chleb o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm
- zakwas chlebowy- można samemu zrobić lub dostać już dobrze pracujący
Wykonanie:
1 – etap.
Dokarmić zakwas – do zakwasu dodać ok 1, 5 szklanki mąki żytniej i tyle wody, aby ciasto było gęste.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 24h.
2 – etap
1. Na drugi dzień odłożyć do słoika ok 4-5 łyżek zakwasu (ok pół słoika 200 ml)
2. Do reszty dodać 450 g mąki żytniej.
4. Dodać łyżkę soli i ok 400 ml ciepłej wody (w zależności od mąk)
5. Wyrobić ciasto – konsystencja gęstej śmietany
6. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Przełożyć ciasto do blachy.
8. Odstawić na 4-5 h aż wyrośnie w ciepłe miejsce.
9. Po tym czasie, nastawić piekarnik na 215 stopni-trzeba dobrać odpowiednią temperaturę pod swój piekarnik.
10. Aby chleb nie miał twardej skórki delikatnie zwilżyć wodą przed włożeniem do piekarnika – spryskać.
11. Piec ok 40 min. do suchego patyczka.
12. Gdy Chleb jest upieczony należy wyjąć go z blachy i położyć na kratce.
Aby chleb był dobry, należy dobrać odpowiednią temperaturę do swojego piekarnika. Można na dno piekarnika włożyć żaroodporny pojemnik z wodą, aby skórka chleba nie była zbyt twarda.
Powodzenia 🙂