Czy zastanawialiście się dlaczego podczas infekcji tracimy apetyt? Odpowiedź jest bardzo prosta. Organizm w tym czasie wyłącza procesy łaknienia, trawienia, a całą energię przeznacza na walkę z chorobą. Dużym błędem jest w tym czasie zmuszanie się lub dziecka do zjedzenia czegokolwiek, aby mieć tzw. „siłę na walkę w chorobie”. Jedynym pokarmem wspomagającym walkę organizmu z chorobą, oprócz dużej ilości wody/ ziół przy infekcji, jest krupnik jaglany. Kasza jaglana ma działanie przeciwwirusowe, odkwaszające i pomaga zwalczanie każdej infekcji. Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Szczególnie należy o niej pamiętać w okresie jesienno-zimowym.
Oto przepis na „zupę mocy”, która pomoże jak najszybciej wyzdrowieć.
Kolejność dodawania produktów w tym przepisie nie jest przypadkowa. Jest to kolejność, która obowiązuje w medycynie chińskiej tzw. 5 przemian, ale to temat na dłuższy post, który oczywiście pojawi się niebawem.
Składniki:
• 3 łyżki kaszy jaglanej
• 3 marchwie
• 1 pietruszka
• pół selera
• 3-4 ziemniaki
• kawałek pora
• łyżka masła klarowanego
• pół łyżeczki cytryny
• przyprawy: lubczyk, tymianek, liść laurowy, sól, ziele angielskie, kurkuma
Wykonanie:
1. Zagotować wodę ok 2-3 litrów, dodać lubczyk
2. dodać 3 łyżki przepłukane kaszy jaglanej, 3 marchwie, pietruszkę, pół selera, 3-4 ziemniaki
3. dodać por, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku
4. dodać szczyptę soli
5. dodać pół łyżeczki cytryny
Gotować 20-30 minut
6. szczyptę kurkumy * można dodać wrzątku jeśli jest za gęsta zupa
7. dodać łyżeczkę masła klarowanego
8. dodać tymianek
Taki krupnik warto jeść nawet 3 razy dziennie, wtedy oczywiście kiedy jesteśmy głodni. Oraz profilaktycznie 🙂
Warzywa w całości jak na rosół czy pokrojone? I pomiędzy dodawaniem poszczególnych składników pogotować chwilę czy wrzucać jedne po drugich(np po ziemniakach od razu por czy podgotowac i wtedy )?
Kik, najlepiej pokrojone. Ja wszystko wrzucam jak w przepisie. Dodaje często wrzątek, gdy pod koniec jest zbyt gęsta zupa.
Spróbuję jutro zrobić a koniecznie masło klarowne czy może byc zwykłe?
Spokojnie można użyć zwykłego masła. Klarowane jest „zdrowsze”.
Najlepsze jest klarowane bo pozbywamy się białka krowiego. Ale jeśli nie mamy, może być także zwykłe 🙂
Mi bardzo smakuje i bardzo żałuję, że moim dzieciom nie przypadła do gustu 🙁