Jednym z tłuszczów, które warto mieć w domu i korzystać z jego pozytywnego wpływu na zdrowie, jest masło klarowane. Zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach antywirusowych i przeciwnowotworowych. Ma niesamowitą moc gojenia się ran i żołądkowo-jelitowych stanów zapalnych (w tym owrzodzeń) [1]. Masło klarowane jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K. Witaminy te potrzebne do budowy kości, prawidłowej pracy mózgu i dla wzmocnienia układu odpornościowego [2]

Możemy kupić w sklepie gotowe masło klarowane, lecz niestety za dobre trzeba zapłacić ponad 15 zł. Poniżej przedstawię prosty sposób zrobienia masła klarowanego u siebie w kuchni.

Składniki:

  • masło dobrej jakości.

Wykonanie:

  1. Do rondla włożyć masło i nastawić na najmniejszy gaz (nie wolno gotować)
  2. Gdy na wierzchu rozpuszczonego masła pojawi się biała piana, należy ją łyżką zebrać (są to zanieczyszczenia – które są niezdrowe)
  3. Nie należy przykrywać garnka.
  4. Trzymać masło na ogniu do momentu, aż zbierzemy całą pianę (proces trwa ok 10-15 min.)
  5. Gdy już nie wypływa piana, zlewamy do słoiczka masło oprócz zanieczyszczeń, które również znajdują się na dnie garnka (przed zlaniem nie wolno mieszać)

Przechowywać takie masło można do 5 tygodni w lodówce (również można poza lodówką i nic się nie stanie). Masło takie nie zjełczeje, w przeciwieństwie do zwykłego masła. Po przelaniu do słoiczka, należy poczekać aż zastygnie i dopiero przykryć. Takie masło klarowane można używać do wszystkiego, do zup, sosów, do smażenia, do deserów. Jest polecane dla alergików z nietolerancją pokarmową na produkty mleczne (jest pozbawione alergenów  – kazeiny i laktozy). Dużym atutem takie masła jest wysoka temperatura dymienia, co oznacza, że bez obaw można smażyć. Punkt dymienia takiego masła czyli temperatura, przy której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe przez co traci wszelkie właściwości odżywcze wynosi co najmniej 252 °C. Po jego przekroczeniu powstają akroleiny, które wydzielają się w postaci gryzącego dymu [3].
Z ciekawości – według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej masło ma działanie nawilżające, odbudowuje krew i Qi. [4]

Źródło:

  1. Agnieszka Maciąg „Smak szczęścia”
  2. http://www.medicaldaily.com/what-ghee-8-health-benefits-clarified-butter-290774
  3. https://www.veghealth.com/nutrition-tables/Smoke-Points-of-Oils-table.pdf
  4. Terapia pożywieniem. Joerg Kastner