Coraz więcej ludzi po spożyciu nabiału – serki, mleko, jogurty – ma problemy żołądkowo-jelitowe. Jest to spowodowane nietolerancją pokarmową na laktozę. Ale to nie jedyny powód do odstawienia produktów mlecznych. Kazeina, białko które jest w mleku, jest potrzebne cielakowi do szybkiego wzrostu. My, ludzie nie trawimy kazeiny, która w naszym organizmie kumuluje się i tworzy tzw. śluz, który prowadzi do chorób. Ale o tym dokładnie będzie niebawem.

Bardzo dobrym zamiennikiem mleka krowiego jest „mleko” kokosowe, które robi się bardzo szybko i prosto w domu.

Co nam będzie potrzebne:

– wiórki kokosowe niesiarkowane 0.5 szklanki
– ciepła, przegotowana woda 2 szklanki
– sitko
– blender

Wykonanie:

  1. Wyspać do wysokiego naczynia (często robię w dzbanku) wiórki kokosowe.
  2. Zalać 2 szklankami ciepłej wody.
  3. Blendować wiórki ok. 5 min.
  4. „Mleko” przecedzić przez sitko.
  5. Wiórki z sita można ponownie przełożyć do dzbanka,zalać wodą i blendować. Najlepszym zagospodarowaniem wiórek z mleka są ciasteczka ala raffaello z kaszy jaglanej.