Czas na dynie właśnie się rozpoczął. Wszystko co ma kolor pomarańczowy wzmacnia odporność i dlatego nie zapominajmy o dyni, a wrzesień to czas zbiorów.
Dzieci lubią kluski a gorzej ze szpinakiem czy dynią upieczoną w pierniku :). Dlatego dzisiaj proponuje kluski, które zawierają same zdrowe ukryte pyszności 🙂
Składniki:
- 4-5 ziemniaki
- garść obranej dyni
- garść szpinaku
- mąka ziemniaczana
- jajko
- odrobina soli
Wykonanie:
- Obrać ziemniaki i dynię – pokroić na w kostkę.
- Ugotować do miękkości z odrobiną soli.
- Gdy ziemniaki i dynia są gotowane, odcedzić wodę i ugnieść na jednolitą masę.
- Gdy wystygną ziemniaki i dynia, podzielić na 4 części i jedną cześć wyjąć.
- W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko razem wymieszać wraz z 4 częścią.
- Dodać jajko (można ominąć, jeśli ma się alergię/nietolerancje pokarmową – i wyjdzie)
- Dodać drobno pokrojony szpinak i zblendować go z całą masą ciasta.
- Na gotującą się wodę, łyżką wrzucić przygotowane ciasto (łyżka o łyżkę)
- Gdy kluseczki wypłyną pogotować ok 2 min i gotowe.
- Można podawać z sosem pomidorowym, ale także będą pyszne na słodko z rozpuszczonym masłem klarowanym i miodem.