Czas na dynie właśnie się rozpoczął. Wszystko co ma kolor pomarańczowy wzmacnia odporność i dlatego nie zapominajmy o dyni, a wrzesień to czas zbiorów.
Dzieci lubią kluski a gorzej ze szpinakiem czy dynią upieczoną w pierniku :). Dlatego dzisiaj proponuje kluski, które zawierają same zdrowe ukryte pyszności 🙂

Składniki:

  • 4-5 ziemniaki
  • garść obranej dyni
  • garść szpinaku
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Obrać ziemniaki i dynię – pokroić na w kostkę.
  2. Ugotować do miękkości z odrobiną soli.
  3. Gdy ziemniaki i dynia są gotowane, odcedzić wodę i ugnieść na jednolitą masę.
  4. Gdy wystygną ziemniaki i dynia, podzielić na 4 części i jedną cześć wyjąć.
  5. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i wszystko razem wymieszać wraz z 4 częścią.
  6. Dodać jajko (można ominąć, jeśli ma się alergię/nietolerancje pokarmową – i wyjdzie)
  7. Dodać drobno pokrojony szpinak i zblendować go z całą masą ciasta.
  8. Na gotującą się wodę, łyżką wrzucić przygotowane ciasto (łyżka o łyżkę)
  9. Gdy kluseczki wypłyną pogotować ok 2 min i gotowe.
  10. Można podawać z sosem pomidorowym, ale także będą pyszne na słodko z rozpuszczonym masłem klarowanym i miodem.