Składniki:
(dla 3 – 4 osób)
-8 średnich ziemniaków
– pół szklanki kaszy jaglanej
– ok szklanki mąki ziemniaczanej
– 3 świeże liście szpinaku
– miód
– pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól
Wykonanie:
1. Ugotować ziemniaki z dodatkiem liści szpinaku(ilość według gustu i smaku) z odrobiną soli i zmiksować.
2. Przepłukać pół szklanki kaszy jaglanej na sicie, ugotować i zmiksować.
3. Po ostygnięciu połączyć ziemniaki i kaszę.
4. Całą masę w misce podzielić na 4 części.
5. Jedną część wyjąć i zasypać mąką ziemniaczaną puste miejsce.
6. Wyrobić ciasto ręką, formować ruloniki i kroić w kształt „kopytek”
7. Wrzucać kopytka na osoloną wodę na ok 5 min., po wypłynięciu kopytka wyłowić.
8. Rozpuścić na patelni miód, masło klarowane, cynamon i siemię lniane (już po rozpuszczeniu masła i wyłączeniu gazu).
9. Kopytka na talerzu polać rozpuszczonym miodem, masłem klarowanym, cynamonem i siemię lniane.