Składniki:
(dla 3 – 4 osób)

-8 średnich ziemniaków

– pół szklanki kaszy jaglanej

– ok szklanki mąki ziemniaczanej

– 3 świeże liście szpinaku

– miód

– pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego

– 2 łyżki masła klarowanego

– sól

 

Wykonanie:

1. Ugotować ziemniaki z dodatkiem liści szpinaku(ilość według gustu i smaku) z odrobiną soli i zmiksować.

2. Przepłukać pół szklanki kaszy jaglanej na sicie, ugotować i zmiksować.

3. Po ostygnięciu połączyć ziemniaki i kaszę.

4. Całą masę w misce podzielić na 4 części.

5. Jedną część wyjąć i zasypać mąką ziemniaczaną puste miejsce.

6. Wyrobić ciasto ręką, formować ruloniki i kroić w kształt „kopytek”

7. Wrzucać kopytka na osoloną wodę na ok 5 min., po wypłynięciu kopytka wyłowić.

8. Rozpuścić na patelni miód, masło klarowane, cynamon i siemię lniane (już po rozpuszczeniu masła i wyłączeniu gazu).

9. Kopytka na talerzu polać rozpuszczonym miodem, masłem klarowanym, cynamonem i siemię lniane.