Składniki:
– pół kalafiora
– szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżkę oliwy z oliwek
– szczyptę soli
– 2 łyżki słoneczniku i pestek dyni
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zetrzeć na dużych oczkach kalafior.
2. Zetrzeć cebulę i czosnek na małej tarce.
3. Ugotować kaszę jaglaną.
4. Do miski dodać wszystkiego składniki: kalafior, cebulę, czosnek i kaszę jaglaną.
5. Dodać mąkę ziemniaczaną.
6. Dodać oliwę z oliwek.
7. Dodać zmielony słonecznik i pestki dyni.
8. Dodać sól do smaku.
9. Formować kotlety na papierze do pieczenia.
10. Piec ok 30 min w 170 stopniach, następnie przełożyć na drugą stronę i piec do zarumienienia.