Ciężko zrobić wypieki bezglutenowe, żeby smakowały. Nie raz robiłam próby do pieczywa bezglutenowego i niestety nie trafiłam na smaczny jeszcze przepis. Ale nie poddaje się!!!Na pewno jak mi się uda to się z Wami podzielę 🙂 A dzisiaj chciałam Wam przedstawić pierogi, które są naprawdę pyszne, miękkie i bardzo smaczne.

Oto przepis:

Składniki:
– 75 g mąki ryżowej
– 150 g mąki ziemniaczanej
– 50 g świeżo zmielonego siemia lnianego
– 200 ml gorącej wody
– łyżeczka soli
– łyżeczka oliwy z oliwek
– farsz (u nas mięsko), a na słodko – polecam mak, kasza jaglana i słodziwo.

Wykonanie:

1. Wymieszać w misce mąki i siemię lniane z solą i oliwą i dolewać stopniowo ciepłej wody cały czas mieszając zawartość miski.
2. Mieszać za pomocą łyżki ze względu na wrzątek. Lub można użyć miksera ręcznego.
3. Gdy już ciasto będzie połączone w jednolitą masę, można formować dłońmi, podsypać mąką ryżową na blacie i ciasto rozwałkować cieniutko.
4. Wycinać szeroką szklanką koła, dodać farsz i przed połączeniem boków należy zwilżyć miejsca połączeń wodą – zmniejszy to możliwość rozpadu pierożka podczas gotowania 💪
5. Gotować w osolonej wodzie ok 5 min.
6. Smacznego 👍❤️
Z TEGO PRZEPISU WYJDZIE OK 25-30 PIEROŻKÓW.