- Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g – dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. [1]Mamy teraz czas na dynie to nie może zabraknąć na naszym stole przepysznej zupy dyniowej, oto przepis:
Składniki:
• ok 400 g dyni hokkaido
• 3 marchwie
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 ziemniaki
• 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
• szczypta cynamonu
• natka pietruszki
• liść laurowy, ziele angielskie
• szklanka soku z pomarańczy (ilość w zależności od gustu)
• łyżka oleju lnianego
• czarny sezam do dekoracjiWykonanie:
1. Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
2. Obrać i pokroić pozostałe warzywa.
3. Gotować w wodzie wszystkie warzywa wraz z przyprawami.
4. Gdy wszystkie warzywa staną się miękkie, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować zupę na gładką masę.
5. Dodać do zupy szklankę soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, wymieszać i chwilę pogotować.
6. Na talerzu dodać łyżkę oleju lnianego oraz czarny sezam do dekoracji.Z taką zupą jesień nam nie straszna 🙂
Smacznego.
[1] Źródło: http://ckp.bedzin.pl/sites/default/files/documents/dynia.pdf