• Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g – dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. [1]Mamy teraz czas na dynie to nie może zabraknąć na naszym stole przepysznej zupy dyniowej, oto przepis:
    Składniki:
    • ok 400 g dyni hokkaido
    • 3 marchwie
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 ziemniaki
    • 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
    • szczypta cynamonu
    • natka pietruszki
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • szklanka soku z pomarańczy (ilość w zależności od gustu)
    • łyżka oleju lnianego
    • czarny sezam do dekoracjiWykonanie:
    1. Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
    2. Obrać i pokroić pozostałe warzywa.
    3. Gotować w wodzie wszystkie warzywa wraz z przyprawami.
    4. Gdy wszystkie warzywa staną się miękkie, wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować zupę na gładką masę.
    5. Dodać do zupy szklankę soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, wymieszać i chwilę pogotować.
    6. Na talerzu dodać łyżkę oleju lnianego oraz czarny sezam do dekoracji.

    Z taką zupą jesień nam nie straszna 🙂

    Smacznego.

    [1] Źródło: http://ckp.bedzin.pl/sites/default/files/documents/dynia.pdf