Syrop na kaszel, skuteczny przy pierwszych oznakach przeziębienia.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • sok z całej cytryny
  • łyżka miodu, u mnie najczęściej lipowy

Wykonanie:

  1. Wycisnąć lub drobno posiekać czosnek do słoika. 2. Wycisnąć sok z całej cytryny. 3. Zalać cały słoik letnią wodą 4. Dodać łyżkę miodu lub więcej w zależności od smaku. 5. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na kilka godzin, aby się „przegryzło”. 6. Pić 3 razy dziennie po 2 łyżki. Dla dzieci w zależności od wieku po ok. łyżeczce 3 razy dziennie.

Uwagi:

Syrop można przetrzymywać w lodówce max. 2 dni.

Miód ma silne działanie alergizujące, należy uważać.

Właściwości składników syropu:

Czosnek (Allium sativum) jest rośliną, która ma niezwykłe właściwości bakteriobójcze – zawiera allicynę, naturalny antybiotyk. Zawiera również selen, który ma działanie przeciwgrzybicze. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych . Dlatego warto nie zapominać o nim w codziennym gotowaniu. Już w starożytności poznali działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku. MIÓD również ma działanie bakteriobójcze i zawiera dużo substancji antybiotycznych, takich jak: nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Natomiast miód lipowy zawiera substancje, które mają działanie wykrztuśne, co jest bardzo pomocne w przypadku infekcji gardła. Również w przypadku ogólnego przeziębienia czy grypy, miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego (tak samo jak napar z kwiatów lipy). Cytryna, o której zapewne wie każdy, że ma dużo witaminy C, jest niezbędna do prawidłowego procesu fagocytozy (unicestwianie bakterii, wirusów

Joanna Habrajska