Ciecierzyca – skarbnica białka, nie cieszy się popularnością w większości domów i nie jest ulubionym daniem dla dzieci. Dzisiaj przedstawiam w jak fajny i bardzo smaczny sposób przemycić ciecierzycę.
Składniki:
- 1 słoik ciecierzycy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu lub melasy karobowej
- namoczone pokrojone suszone morele niesiarkowane
- suszona żurawina
- ok 1 szklanki płatków jaglanych
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Odcedzić ciecierzycę, przepłukać i zblendować na jednolitą masę
** zdrowiej oczywiście użyć świeżo ugotowanej ciecierzycy niż ze słoika) – tutaj taka szybka wersja 🙂
2. Dodać 2 łyżki kakao i proszek do pieczenia.
3. Dodać 2 łyżki miodu.
4. Wszystko zblendować na jednolitą masę.
5. Stopniowo dodawać płatki jaglane, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (wychodzi ok 1 szklanki płatków jaglanych)
6. Pokroić morele i wrzucić do ciasta oraz żurawinę.
7. Ciasto połączyć z owocami.
8. Formować dłońmi ciastka.
9. Piec ok 30 min w 170 stopniach.