Jak w smaczny sposób przemycić kaszę gryczaną ale i cukinię?? 🙂 U moich dzieci ciężko z jedzeniem cukinii. Kaszę gryczaną bardzo lubią, ale z cukinią jest u Nas problem. I tak kombinowałam w sosie pomidorowym chować cukinię, aż któregoś dnia do namoczonej kaszy gryczanej, z której robię naleśniki, dodałam cukinię i morele suszone. Wyszły przepyszne placuszki, które są u nas bardzo często na talerzach i znikają bardzo szybko. Zachęcam do wypróbowania. Bez glutenu, bez jajek, bez nabiału.
Składniki:
– szklanka namoczonej kaszy gryczanej niepalonej
– pół małej cukinii
– 4-5 moreli suszonych niesiarkowanych (godzinę wcześniej namoczyć)
Wykonanie:
- Namoczyć szklankę kaszy gryczanej niepalonej min 2 godz. (najlepiej dobę)
- Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą.
- Dodać startą cukinię, lub pokrojoną w mniejsze kawałki, aby można było łatwo wszystko zblendować
- Dodać namoczone morele.
- Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
- Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody.
- Smażyć na maśle klarowanym.
- Dobre są bez dodatków, ale można posmarować odrobiną powideł śliwkowych.