Jak w smaczny sposób przemycić kaszę gryczaną ale i cukinię?? 🙂 U moich dzieci ciężko z jedzeniem cukinii. Kaszę gryczaną bardzo lubią, ale z cukinią jest u Nas problem. I tak kombinowałam w sosie pomidorowym chować cukinię, aż któregoś dnia do namoczonej kaszy gryczanej, z której robię naleśniki, dodałam cukinię i morele suszone. Wyszły przepyszne placuszki, które są u nas bardzo często na talerzach i znikają bardzo szybko. Zachęcam do wypróbowania. Bez glutenu, bez jajek, bez nabiału.

Składniki:

– szklanka namoczonej kaszy gryczanej niepalonej

– pół małej cukinii

– 4-5 moreli suszonych niesiarkowanych (godzinę wcześniej namoczyć)

 

Wykonanie:

  1. Namoczyć szklankę kaszy gryczanej niepalonej min 2 godz. (najlepiej dobę)
  2. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą.
  3. Dodać startą cukinię, lub pokrojoną w mniejsze kawałki, aby można było łatwo wszystko zblendować
  4. Dodać namoczone morele.
  5. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
  6. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody.
  7. Smażyć na maśle klarowanym.
  8. Dobre są bez dodatków, ale można posmarować odrobiną powideł śliwkowych.