Sierpień to czas przygotowań do zimy. Warto ten czas poświęcić na przetwory, bo sklepowe produkty nie mają takiej wartości jak zrobione przez nas w domu. Mamy wtedy pewność co w takim słoiku się znajduje. Pomidory są bardzo zdrowe, a likopen w nich zawarty, uwalniany jest pod czas gotowania. Likopen jest przeciwutleniaczem, który zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Tyle korzyści mają nasze pomidory, że warto poświęcić wakacyjny czas, aby w zimę móc zjeść pyszną pomidorówkę lub spaghetti.
Składniki :
-5 kg pomidorów, u mnie najczęściej polne
– 5 liści selera
– łyżka soli Kłodawskiej niejodowanej
Wykonanie:
1. Pomidory przełożyć do zlewu i umyć je.
2. Do dużego garnka kroić na 4 pomidory.
3. Dodać liście selera i sól.
4. Gotować aż pomidory puszczą sok i odparuje cześć wody.
5. Zblendować zawartość garnka razem z liśćmi selera.
6. Na sitko nowym z garnkiem wlewać dużą łyżką przecier i pałką drewnianą kręcić zawartość sitka. Przecier bez skórki, liści selera pozostanie na sitku, dostanie się do nowego garnka.
7. Zawartość garnka zagotować.
8. Przelać przecier do dzbanka z dziubkiem, ułatwi to nalewanie do słoików.
9. Wlewać do wypararzonych, gorących słoików i zakręcić nowymi zakrętkami (przelanymi wcześniej wrzątkiem).
10. Tak zakręcone sloiki stawiamy na zakrętach i przykrywamy kocem.
Życzę smacznego 🙂