





Składniki:
– 150g- kaszy gryczanej niepalonej – może być mąka gryczana biała
– 200g -mąki ziemniaczanej
– 40g-babki łuski jajowatej
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 7g suchych drożdży
– 450g – bardzo ciepłej wody

Wykonanie:
1.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę (jeśli mamy kaszę – to mielimy 2 minuty na obrotach 10 – lub w młynku do kawy)

2.
po wyrobieniu ciasta odczekać ok 5 min

3.
formować bułki -najpierw w formie bagietki, jeśli ciasto sie klei, należy użyć odrobinę mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana)

4.
pociąć na 8 części

5.
położyć na blachę na papierze do pieczenia uformowane bułki, odczekać ok. 30-40 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (można włożyć do piekarnika nagrzanego na 40st. -wyrasta w nim 25 min)

6.
gdy bułki powiększą swoją objętość nastawić piekarnik na 180 st. góra/dół


7.
Piec 35-40 min



Nie zdejmować bułek z blachy, odczekać ok 5 minut i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
W ten sam dzień bułki 
są najsmaczniejsze , ale kolejnego dnia też są smaczne 













LINK DO ROLKI: https://youtube.com/shorts/0Ifp2tDEGw4?feature=share