Składniki:
- 4 jajka od szczęśliwych kur
- 2 łyżki miodu lub cukru kokosowego/proszku daktylowego/syropu z agawy
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 200 g maku niezmielonego
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki mąki jaglanej, ryżowej lub migdałowej
- płaska łyżeczka sody – można ominąć
- polewa: łyżka kakao/karob, pół kostki masła lub oleju kokosowego i słodziwo (łyżka)
Wykonanie:
- 4 żółtka utrzeć z 2 łyżkami słodziwa i łyżką oleju kokosowego.
- Dodać 200g ugotowanego (30 min) i świeżo mielonego maku.
- Dodać starte 2 duże jabłka i połączyć z ciastem.
- Dodać 2 łyżki mąki jaglanej oraz płaską łyżeczkę sody.
- Ubić pianę z 4 białek i delikatnie łączyć z masą.
Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Polewa: - Rozpuścić tłuszcz w rondelku – dodać łyżkę słodziwa oraz łyżkę kakao lub karob (nieprażony).
- Gdy ciasto przestygnie polać polewą.
- Można udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami 🙂
SMACZNEGO 🙂
w skladnikach powinno byc 4 jajka zamiast 4 zoltka
Oczywiście, dziękuję Elżbieta. Już poprawione 🙂
Hej Asiu właśnie zabieram się za makowiec japoński 😁
Super, koniecznie napisz czy smakowało 🙂
Witam ,,, nie toleruje jajek(alergia) czy mozna je czyms innym zastapic? Pzdr serdecznie
Ja robiłam kilka razy bez jajek – dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i też było pyszne 🙂 Daj znać jak zrobisz
Ja parze mak a później przepuszczam przez maszynke, makowiec wychodzi pyszny
Super, też świetny pomysł.
❤️ Super
Czym można zastąpić jajka w tym przepisie?
Raczej się nie da, można spróbować z aquafabą.
Asiu czy ty zmieniłaś przepis? Wcześniej nie gotowało się maku tylko mieliło i dawało się świeży 🤔
Tak, zmodyfikowałam.
Wpierw gotujemy mak, a potem mielimy? Czy można tez zrobić odwrotnie?
Ja najpierw gotuje, potem mielę.