Składniki:

  • 4 jajka od szczęśliwych kur
  • 2 łyżki miodu lub cukru kokosowego/proszku daktylowego/syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 200 g maku niezmielonego
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki mąki jaglanej, ryżowej lub migdałowej
  • płaska łyżeczka sody – można ominąć
  • polewa: łyżka kakao/karob, pół kostki masła lub oleju kokosowego i słodziwo (łyżka)

Wykonanie:

  1. 4 żółtka utrzeć z 2 łyżkami słodziwa i łyżką oleju kokosowego.
  2. Dodać 200g  ugotowanego (30 min) i świeżo mielonego maku.
  3. Dodać starte 2 duże jabłka i połączyć z ciastem.
  4. Dodać 2 łyżki mąki jaglanej oraz płaską łyżeczkę sody.
  5. Ubić pianę z 4 białek i delikatnie łączyć z masą.
    Piec ok 40 min w 180 stopniach.
    Polewa:
  6. Rozpuścić tłuszcz w rondelku – dodać łyżkę słodziwa oraz łyżkę kakao lub karob (nieprażony).
  7. Gdy ciasto przestygnie polać polewą.
  8. Można udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami, migdałami 🙂

SMACZNEGO 🙂