Składniki:
(na małą okrągłą formę)
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 szklanka maku
– 5 daktyli
– łyżka melasy karobowej
– 1 łyżeczka masła klarowanego
Wykonanie:
- Na sitku przepłukać kaszę jaglaną i ugotować ( szklanka kaszy na niecałe 2,5 szklanki wody) razem z pokrojonymi daktylami i masłem klarowanym.
- Do ugotowanej kaszy dodać mak i melasę karobową.
- Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. (jeśli zasmakuje to można zwiększyć ilość składników i zrobić na dużą blachę)
- Piec ok. 30 min. w 170 stopniach.
Dzień dobry,
a czym można zastąpić melasę karobową? Kakao ją zastępuje?
raczej innym słodzidłem. Ja dałam miód bo nie miałam melasy karobowej 🙂
Hej. Mak ma być zmielony?
Tak, zmielony na świeżo w młynku do kawy 🙂