BUŁKI BEZGLUTENOWE – GRYCZANE
Składniki:
– 150g- kaszy gryczanej niepalonej – może być mąka gryczana biała
– 200g -mąki ziemniaczanej
– 40g-babki łuski jajowatej
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 7g suchych drożdży
– 450g – bardzo ciepłej wody
jeśli masz thermomix to wyrabiasz 3 min/kubek/Kłosek
Wykonanie:
1. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę (jeśli mamy kaszę – to mielimy 2 minuty na obrotach 10 – lub w młynku do kawy)
2. po wyrobieniu ciasta odczekać ok 5 min
3. formować bułki -najpierw w formie bagietki, jeśli ciasto sie klei, należy użyć odrobinę mąki bezglutenowej (ryżowa, gryczana)
4. pociąć na 8 części
5. położyć na blachę na papierze do pieczenia uformowane bułki, odczekać ok. 30-40 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (można włożyć do piekarnika nagrzanego na 40st. -wyrasta w nim 25 min)
6. gdy bułki powiększą swoją objętość nastawić piekarnik na 180 st. góra/dół
W tym czasie co piekarnik się nagrzewa, można zrobić nożem przedziałek po środku, posmarować żółtkiem jajka i posypać makiem czy sezamem.
7.Piec 35-40 min
Ważne!
Nie zdejmować bułek z blachy, odczekać ok 5 minut i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
W ten sam dzień bułki są najsmaczniejsze , ale kolejnego dnia też są smaczne
Jeśli się podoba Tobie ten przepis udostępnij ten post i koniecznie daj znać jak zrobisz BUŁECZKI
Na zdrowie!!!
Pamiętaj, wybieraj dobrej jakości zboża.
KURS JUŻ TRWA – ale możesz jeszcze do niego dołączyć napisz
LINK DO ROLKI: https://youtube.com/shorts/0Ifp2tDEGw4?feature=share