Podwójne bogactwo szpinaku
Szpinak bogaty jest w bardzo dużo związków, minerałów i pierwiastków, takich jak potas, żelazo, kwas foliowy czy luteina. Dzięki dużej zawartości beta- karotenu i innych związków może się pochwalić swoją mocą antynowotworową. Dlatego warto o nim nie zapominać. Poniżej proponuję szybki obiad ze szpinakiem w roli głównej.
Składniki:
- makaron kukurydziany
- garść świeżego szpinaku
- jajko
- sól
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- sezam
Wykonanie:
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Pod czas gotowania makaronu, poddusić pokrojony szpinak , na oliwie, na małym ogniu,
- Dodać szczyptę soli i mieszamy.
- Po ok 15 min dodać wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy (można podlać troszkę wodą – ok. 2 łyżek).
- Jak wszystko będzie podduszone na patelni dodać jajko i mieszać aż jajko się zetnie.
- Makaron po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na patelnię.
- Wymieszać szpinak z makaronem i wyłożyć na talerz.
- Udekorować sezamem.