Składniki:

  • opakowanie wiórków kokosowych niesiarkowanych
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • opakowanie moreli niesiarkowanych suszonych lub 0,5 g świeżych moreli
  • 6 dużych jabłek
  • całe opakowanie płatków jaglanych
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego

 

Wykonanie:

  1. Blendujemy wiórki kokosowe z olejem kokosowym na gładką, płynną masę (można dodać więcej oleju, gdyby masa była zbyt sucha).
  2. Łączymy płatki jaglane z powstałym kremem z oleju i wiórków „ala raffaello”.
  3. W garnku dusimy jabłka z morelami z dodatkiem cynamonu.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Pierwszą warstwę wykładamy większą częścią płatków z kremem (zostawiamy tylko tyle aby zrobić tzn kruszonkę na wierzch ciasta).
  6. Druga warstwa to mus jabłkowo-morelowy (można zmiksować).
  7. Na wierzch ciasta wsypujemy płatki z kremem jako kruszonka.
  8. Piec w 170-180 stopniach do zarumienienia wierzchu ciasta.