Rabarbar w ogródku, truskawki trafione z dobrego źródła, więc coś trzeba było zrobić. A najlepiej CIASTO 🙂 chodziło za mną coś słodkiego. W ogórku WALKA ze ślimakami, które uwielbiają liście rabarbaru, więc postanowiłam im pozabierać im przysmaki 🙂
Ciasto jest bardzo proste i szybko się robi, czyli coś DLA NAS.
Składniki:
– 200 g mąki kukurydzianej
– 30-40 g dodatkowo mąki kukurydzianej do obsypania owoców
– 50 g mąki jaglanej
– 50 g mąki ciecierzycy
– 70 g mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
– szczypta soli
– 120 g masła 82 % (rozpuszczonego)
– ok 3//4 – 1 szklanki wody; dodajemy aby ciasto było plastyczne; nie kruszyło się
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru muscovado lub cukru kokosowego do owoców
– 5 łodyg rabarbaru
– 300 g truskawek – małe w całości (bo jak pokroimy to puszczą sok)
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
- Rozpuścić masło i dodać wraz z wodą stopniowo zagniatając ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części. Jedną część włóż do lodówki.
- Drugą część rozłóż na blasze – nie musi być równomiernie. Aby ułożyć cały spód. Można urywać kawałki, formować kuleczki i rozpłaszczać na blasze.
- Ciasto po nakłuwać widelcem.
- Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym – 180°C
- Rabarbar umyć i pokroić na max 1 cm kawałki, truskawki umyć bez krojenia.
- Rabarbar i truskawki wytrzeć z nadmiaru wody, oprószyć mąką kukurydzianą oraz cukrem muscovado; wymieszać.
- Gdy ciasto będzie przyrumienione, wyjąć z piekarnika i ułożyć truskawki/rabarbar na cieście.
- Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce lub urywaj małe kawałki i wrzucaj na rabarbar/truskawki.
- Włóż ciasto do piekarnika na ok 45 min; 180°C; termoobieg.
UWAGA: mąki jaglana i z ciecierzycy można zastąpić mąką ryżową i owsianą, w identycznej proporcji.
Smacznego 🙂
Wyszło?
Podziel się w komentarzu jak Tobie smakuje