Rabarbar w ogródku, truskawki trafione z dobrego źródła, więc coś trzeba było zrobić. A najlepiej CIASTO 🙂 chodziło za mną coś słodkiego. W ogórku WALKA ze ślimakami, które uwielbiają liście rabarbaru, więc postanowiłam im pozabierać im przysmaki 🙂
Ciasto jest bardzo proste i szybko się robi, czyli coś DLA NAS.

Składniki:

– 200 g mąki kukurydzianej

– 30-40 g dodatkowo mąki kukurydzianej do obsypania owoców

– 50 g mąki jaglanej

– 50 g mąki ciecierzycy

– 70 g mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki

– szczypta soli

– 120 g masła 82 % (rozpuszczonego)

– ok 3//4 – 1 szklanki wody; dodajemy aby ciasto było plastyczne; nie kruszyło się

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru muscovado lub cukru kokosowego do owoców

– 5 łodyg rabarbaru

– 300 g truskawek – małe w całości (bo jak pokroimy to puszczą sok)

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
  2. Rozpuścić masło i dodać wraz z wodą stopniowo zagniatając ciasto.
  3. Podziel ciasto na 2 części. Jedną część włóż do lodówki.
  4. Drugą część rozłóż na blasze – nie musi być równomiernie. Aby ułożyć cały spód. Można urywać kawałki, formować kuleczki i rozpłaszczać na blasze.
  5. Ciasto po nakłuwać widelcem.
  6. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym – 180°C
  7. Rabarbar umyć i pokroić na  max 1 cm kawałki, truskawki umyć bez krojenia.
  8. Rabarbar i truskawki wytrzeć z nadmiaru wody, oprószyć mąką kukurydzianą oraz cukrem muscovado; wymieszać.
  9. Gdy ciasto będzie przyrumienione, wyjąć z piekarnika i ułożyć truskawki/rabarbar na cieście.
  10. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce lub urywaj małe kawałki i wrzucaj na rabarbar/truskawki.
  11. Włóż ciasto do piekarnika na ok 45 min; 180°C; termoobieg.

UWAGA: mąki jaglana i z ciecierzycy można zastąpić mąką ryżową i owsianą, w identycznej proporcji.

Smacznego 🙂

Wyszło?

Podziel się w komentarzu jak Tobie smakuje