Rosół najczęściej podajemy w czasie niedzielnego obiadu. Jest to zupa wzmacniająca organizm i bardzo odżywcza. Nasze babcie w czasie choroby podawały nam do picia rosołek, abyśmy szybko doszli do zdrowia. W dzisiejszych czasach ciężko jest kupić dobrej jakości mięso, ale warto dotrzeć do sprawdzonego źródła, gdyż to, co oferuje supermarket nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Mięso w supermarkecie – to „produkt przemysłowy”, zwierzęta żywione sztucznymi paszami, ze sterydami i antybiotykami. Rosół zwykle podawany był z makaronem, który jednak zawiera gluten.
Zdrowym zamiennikiem makaronu są bezglutenowe i zdrowe lane kluski z mąki jaglanej, na który przepis podaję niżej.

 

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka wody
  • opcjonalnie szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do kubka wbić jajko i dodać 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej.
  2. Dodać łyżeczkę wody i szczyptę soli.
  3. Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.
  4. Lać bardzo powoli ciasto na gotujący się rosół, cały czas mieszając.
  5. Gotować ok 5 min.
  • porcja dla 2-3 osób.