Rosół najczęściej podajemy w czasie niedzielnego obiadu. Jest to zupa wzmacniająca organizm i bardzo odżywcza. Nasze babcie w czasie choroby podawały nam do picia rosołek, abyśmy szybko doszli do zdrowia. W dzisiejszych czasach ciężko jest kupić dobrej jakości mięso, ale warto dotrzeć do sprawdzonego źródła, gdyż to, co oferuje supermarket nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Mięso w supermarkecie – to „produkt przemysłowy”, zwierzęta żywione sztucznymi paszami, ze sterydami i antybiotykami. Rosół zwykle podawany był z makaronem, który jednak zawiera gluten.
Zdrowym zamiennikiem makaronu są bezglutenowe i zdrowe lane kluski z mąki jaglanej, na który przepis podaję niżej.
Składniki:
- 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- łyżeczka wody
- opcjonalnie szczypta soli
Wykonanie:
- Do kubka wbić jajko i dodać 2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej.
- Dodać łyżeczkę wody i szczyptę soli.
- Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę.
- Lać bardzo powoli ciasto na gotujący się rosół, cały czas mieszając.
- Gotować ok 5 min.
- porcja dla 2-3 osób.