Sierpień to czas przygotowań do zimy. Warto ten czas poświęcić na przetwory, bo sklepowe produkty nie mają takiej wartości jak zrobione przez nas w domu. Mamy wtedy pewność co w takim słoiku się znajduje. Pomidory są bardzo zdrowe, a likopen w nich zawarty, uwalniany jest pod czas gotowania. Likopen jest przeciwutleniaczem, który zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Tyle korzyści mają nasze pomidory, że warto poświęcić wakacyjny czas, aby w zimę móc zjeść pyszną pomidorówkę lub spaghetti.

Składniki :

-5 kg pomidorów, u mnie najczęściej polne

– 5 liści selera

– łyżka soli Kłodawskiej niejodowanej

Wykonanie:

1. Pomidory przełożyć do zlewu i umyć je.

2. Do dużego garnka kroić na 4 pomidory.

3. Dodać liście selera i sól.

4. Gotować aż pomidory puszczą sok i odparuje cześć wody.

5. Zblendować zawartość garnka razem z liśćmi selera.

6. Na sitko nowym z garnkiem wlewać dużą łyżką przecier i pałką drewnianą kręcić zawartość sitka.  Przecier bez skórki, liści selera pozostanie na sitku, dostanie się do nowego garnka.

7. Zawartość garnka zagotować.

8. Przelać przecier do dzbanka z dziubkiem, ułatwi to nalewanie do słoików.

9. Wlewać do wypararzonych, gorących słoików i zakręcić nowymi zakrętkami (przelanymi wcześniej wrzątkiem).

10. Tak zakręcone sloiki stawiamy na zakrętach i przykrywamy kocem.

Życzę smacznego 🙂