Ciężki temat 🙂 jak zrobić dobre pierogi bezglutenowe? polecam mój przepis, modyfikowany wiele razy, ale po zadowoleniu dzieci stwierdzam, że ten jest idealny 🙂
Składniki:
80 g-skrobi ziemniaczanej
160 g-mąki ryżowej białej
40 g-łupiny(łuski)babki jajowatej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju do ciasta+1 do wody (ja daję oliwę z oliwek lub smalec gęsi)
450 ml ciepłej wody
Wykonanie:
- Suche składniki zmieszać, dodać stopniowo wodę, olej i wyrobić (w temomix 2min/kłosek)
- Rozwałkować ciasto, wyciąć koła na pierogi
- Nałożyć łyżeczkę farszu i sklepić pierogi
- Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi
- Gdy wypłyną, odczekać jeszcze ok 4 min.
- Do wody można dodać łyżeczkę smalcu gęsiego lub innego tłuszczu.
Takie pierogi bardzo dobrze się mrozi.
Farsz mięsny: obrać kurczaka z rosołu, dodać dwie pokrojone w kostkę, duszone cebule, sól do smaku i lekko zmieszać lub zmiksować (można użyć maszynki do mięsa lub termomix – 4/5 obrotów 2 minuty.
Pierogi można podawać z podduszoną cebulką.