Ciężki temat 🙂 jak zrobić dobre pierogi bezglutenowe? polecam mój przepis, modyfikowany wiele razy, ale po zadowoleniu dzieci stwierdzam, że ten jest idealny 🙂

Składniki:

80 g-skrobi ziemniaczanej

160 g-mąki ryżowej białej

40 g-łupiny(łuski)babki jajowatej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju do ciasta+1 do wody (ja daję oliwę z oliwek lub smalec gęsi)

450 ml ciepłej wody

Wykonanie:

  1. Suche składniki zmieszać, dodać stopniowo wodę, olej i wyrobić (w temomix 2min/kłosek)
  2. Rozwałkować ciasto, wyciąć koła na pierogi
  3. Nałożyć łyżeczkę farszu i sklepić pierogi
  4. Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi
  5. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze ok 4 min.
  6. Do wody można dodać łyżeczkę smalcu gęsiego lub innego tłuszczu.

Takie pierogi bardzo dobrze się mrozi.

Farsz mięsny: obrać kurczaka z rosołu, dodać dwie pokrojone w kostkę, duszone cebule, sól do smaku i lekko zmieszać lub zmiksować (można użyć maszynki do mięsa lub termomix – 4/5 obrotów 2 minuty.

Pierogi można podawać z podduszoną cebulką.