Komosa ryżowa (quinoa) jest jedną z najbardziej odżywczych i najstarszych roślin uprawnych. Największym atutem komosy ryżowej są jej właściwości. Posiada dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż inne zboża. Można z niej robić prawie wszystko, dodawać do zup, stosować jako zamiennik kasz i ziemniaków. Nadaje się też na bardzo dobre bułki. Jest to zboże bezglutenowe, zatem przy nietolerancji pokarmowej na gluten, często wykorzystywana w kuchni. Najlepsze połączenie z quinoa stanowią warzywa.
Poniżej przedstawię taką potrawę.
Składniki:
• ok. szklanki komosy ryżowej
• 200g dyni
• 1 mała cukinia
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• ok 100 g kapusty białej
• łyżka masła klarowanego
• 2 łyżki oleju lnianego
• Przyprawy: sól, kminek świeżo zmielony
Wykonanie:
1. Ugotować komosę ryżową.
2. Warzywa (dynię, cukinię) umyć i pokroić w kostkę
3. Cebulę i białą kapustę poszatkować w „piórka”.
4. Na patelnię wrzucić pokrojoną cukinię oraz dynię i posolić, aby puściły sok.
5. Zmniejszyć gaz do minimum, dodać łyżkę masła klarowanego i poczekać, aby wszystko na patelni się poddusiło.
6. Dodać cebulę, czosnek, białą kapustę i przyprawy do warzyw i nadal dusić.
7. Należy pamiętać, aby często mieszać.
8. Gdy warzywa staną się miękkie, połączyć na patelni z komosą ryżową.
9. Przełożyć na talerz, polać olejem lnianym.