Prebiotyki są bardzo ważne dla naszej flory jelitowej. Są to związki, niestrawione składniki odżywcze: błonnik, skrobia, inulina, które docierają do jelit i są pożywką dla dobrych bakterii, pomagających ich rozwój. Do prebiotyków należą m.in. ziemniaki (skrobia), por, cykoria (inulina), tapinambur. Zupa prebiotyczna zalecana jest dla każdego, w szczególności przy probiotykoterapii.
Składniki:
– ok 200 g białej części pora
– 4 – 5 ziemniaków
– 4 sztuki topinamburu
– pół białej rzodkwi (bardzo korzystne warzywo, aby wzmocnić Płuca)
– 1 litr wody (w zależności od preferencji gęstości)
– przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
– łyżka masła klarowanego
– natka pietruszki – kilka listków
Wykonanie:
1. Umyć por i pokroić białą część w plasterki.
2. Ziemniaki, tapinambur, białą rzodkiew obrać i pokroić w kostkę.
3. Na maśle klarowanym poddusić pora w garnku (pora nie podduszamy, gdy występuje SUCHY KASZEL)
4. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą.
5. Dodać sól i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
6. Gotować zupę ok. 40 min aż warzywa będą miękkie.
7. Zawartość garnka zmiksować na gładką masę (natkę pietruszki można dodać do gotowania)
8. Na talerzu udekorować posiekaną świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!