Szybka pomidorówka jednogarnkowa 🙂
Składniki:
– przecier pomidorowy ok 300 ml
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– ząbek czosnku
– 3 cm pora
– 3 łodygi natki z pietruszki, kolendra
– 5 łyżek kaszy jaglanej (w zależności czy ma być gęsta zupa czy płynna)
– przyprawy: kurkuma, bazylia, sól, ziele angielskie, liść laurowy
– 1 łyżeczka masła klarowanego
Wykonanie:
- Obrać, umyć i zetrzeć na tarce marchew i pietruszkę a pozostałe warzywa pokroić w kostkę.
- Warzywa przełożyć do garna, zalać wodą ok 3 l.
- Dodać przyprawy i natkę z pietruszki.
- Dodać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną i gotować razem z warzywami.
- Jak warzywa i kasza będą ugotowane wlać przecier pomidorowy.
- Dodać łyżeczkę masła i gotować ok. 5 min.
- Na talerzu udekorować kolendrą lub natką pietruszki.
Co jutro gotujecie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci
Brzmi bardzo ciekawie ta zupa 🙂 do zrobienia, na pewno. dziękuje Monia67