Szybka pomidorówka jednogarnkowa 🙂

Składniki:

– przecier pomidorowy ok 300 ml

– 1 marchew

– 1 pietruszka

– kawałek selera

– ząbek czosnku

– 3 cm pora

– 3 łodygi natki z pietruszki, kolendra

– 5 łyżek kaszy jaglanej (w zależności czy ma być gęsta zupa czy płynna)

– przyprawy: kurkuma, bazylia, sól, ziele angielskie, liść laurowy

– 1 łyżeczka masła klarowanego

Wykonanie:

  1. Obrać, umyć i zetrzeć na tarce marchew i pietruszkę a pozostałe warzywa pokroić w kostkę.
  2. Warzywa przełożyć do garna, zalać wodą ok 3 l.
  3. Dodać przyprawy i natkę z pietruszki.
  4. Dodać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną i gotować razem z warzywami.
  5. Jak warzywa i kasza będą ugotowane wlać przecier pomidorowy.
  6. Dodać łyżeczkę masła i gotować ok. 5 min.
  7. Na talerzu udekorować kolendrą lub natką pietruszki.