SOCZEWICA – skarbnica wielu składników odżywczych, bardzo dobrze przyswajalnego białka, błonnika i witaminy z grupy B. Dlatego warto nie zapominać, o tak wartościowym składniku w diecie. Oto przepis na przepyszną zupę, która raz w tygodniu u nas gości na stołach.
Składniki:
– pół szklanki czerwonej soczewicy
– biała cześć pora
– 1 marchew
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– szklanka przecieru pomidorowego
– zielenina: natka pietruszki, kolendra, bazylia
– przyprawy – kminek, sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę, por i marchew umyć, obrać. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i por pokroić według gustu.
2. Warzywa poddusić na maśle klarowanym, cały czas mieszając.
3. Dodać przyprawy.
4. Po 5 min dolać 1.5 litra wody.
5. Gdy woda zacznie się gotować dodać szklankę przepłukanej czerwonej soczewicy, wymieszać.
6. Gotować ok 30 min aż soczewica będzie ugotowana.
7. Dodać szklankę przecieru pomidorowego, gotować ok 5 min.
8. Na talerzu udekorować natką pietruszki lub/ i kolendrą, bazylią.
SMACZNEGO 🙂
Zupka pyyyyyszna!Dobra też w wersji z chilli.Polecam!😋
Bardzo dziękuje 🙂 na zdrówko 🙂
Przepyszna i przeszybka!😀idealna na jesień i zimę 😀😀
Bardzo się cieszę, na zdrowie 🙂
Zupa rewelacyjna 😍
Bardzo pyszna zupka!
Dziękuję, bardzo się cieszę. Na zdrowie 🙂
A ciecierzyce trzeba namaczac?
Warto namoczyć 🙂
soczewicy nie trzeba moczyć