Chleb, który znajduje się na półkach sklepowych, zwłaszcza w supermarketach ma skład, który nie nadaje się do jedzenia. Najczęściej są to półprodukty, które są mrożone i pieczone na miejscu. Niestety nie sprzyja to zdrowiu. Dlatego warto spróbować piec w domu swój własny chleb. Nie dość, że wiemy z czego się składa, to jeszcze naprawdę jest przepyszny. A zapach unoszący się po domu jest obłędny.
Składniki:
1. 150 g zakwasu
2. 350 g orkiszu (nasion) lub mąki orkiszowej
3. 150 g mąki żytniej
4. 100 ml ciepłej wody
5. 1 płaska łyżka soli
Wykonanie:
1 – etap.
Dokarmić zakwas – do zakwasu dodać ok 1, 5 szklanki mąki żytniej i tyle wody, aby ciasto było gęste.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 24h.
2 – etap
1. Na drugi dzień odłożyć do słoika ok 4-5 łyżek zakwasu (ok pół słoika 200ml)
2. Do reszty dodać 150 g mąki żytniej.
3. Dodać 250 g mąki orkiszowej lub 250 ziaren orkiszu świeżo zmielonych lub 150 mąki orkiszowej i 100 g ziaren orkiszu (proporcje dowolne)
4. Dodać łyżkę soli i ok 100 – 150 ml ciepłej wody (w zależności od mąk).
5. Wyrobić ciasto.
6. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Przełożyć ciasto do blachy.
8. Odstawić na 2-3 h aż wyrośnie w ciepłe miejsce.
9. Po tym czasie, nastawić piekarnik na 215 stopni-trzeba dobrać odpowiednią temperaturę pod swój piekarnik.
10. Aby chleb nie miał twardej skórki delikatnie zwilżyć wodą przed włożeniem do piekarnika.
11. Piec ok 40 min. do suchego patyczka.
12. Gdy Chleb jest upieczony należy wyjąć go z blachy.