Przy dzisiejszym „sklepowym pożywieniu przetworzonym” i nadużywania antybiotyków, ludzie mają bardzo zniszczone jelita, zaburzoną florę fizjologiczną jelit oraz zniszczoną śluzówkę żołądka. A co za tym idzie, lawina chorób i problemów zdrowotnych. Poniżej przedstawiony jest naturalny sposób jak poprawić pracę układu pokarmowego i podleczyć go.

DLA OCHRONY i ODBUDOWANIA BŁONY ŚLUZOWEJ ŻOŁĄDKA.

Działanie: macerat zawiera substancje powlekające błony śluzowe żołądka i nawilżające śluzówkę dróg oddechowych, wspiera regenerację śluzówki żołądka uszkodzonej infekcjami (w tym Helicobacter Pylori), nadżerkami, owrzodzeniami, stosowaniem niesterydowych leków przeciwzapalnych, piciem dużych ilości kawy i paleniem papierosów.

Zalecane
Korzystnie działa w przypadku zgagi, nadżerek, wrzodów żołądka.
Przygotowanie: 1-2 łyżki stołowe korzenia prawoślazu zalać 1 szklanką zimnej wody w szklanym, porcelanowym lub emaliowanym naczyniu (by uniknąć kontaktu ziół z metalem), pozostawiamy na kilka godzin; przed wypiciem do maceratu można dodać nieco ciepłej wody (by nie pić chłodnego płynu), następnie przecedzić przez sitko i wypić przed snem (2-3 godziny po ostatnim posiłku, ponieważ wytwarza on warstwę ochronną na błonie śluzowej układu trawiennego, wspomagającą jej regenerację, ale jednocześnie w ten sposób utrudnia wchłanianie składników odżywczych ze strawionej treści pokarmowej, dlatego nie należy stosować maceratu z prawoślazu w trakcie lub tuż po posiłku).

 

Źródło:

Wykłady: dr Agnieszki Krzemińskiej