(porcja na 2 osoby)
Składniki:
– pół szklanki płatków owsianych
– 3 daktyle
– 1 gruszka
– łyżeczka oleju kokosowego / masło
– przyprawy: kurkuma, cynamon cejloński, sól, kilka kropli cytryny
Wykonanie:
1. Do garnka 0.5 litrowego wlać wodę, zagotować do wrzenia.
2. Dodać szczyptę kurkumy, zamieszać łyżką w garnku.
3. Pół łyżeczki oleju kokosowego, zamieszać łyżką w garnku.
4. Pół szklanki płatków owsianych (w zależności czy chcemy gęstą czy nie)
5. 1/3 łyżeczki cynamonu (łyżeczki od herbaty)
6. Szczyptę soli.
7. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 min tak żeby w owsianka nie wykipiała i nie przypaliła.
8. Po tym czasie dodajemy kilka kropli cytryny
9 Pokrojone daktyle lub starta gruszkę lub jabłko.
10. Gotujemy jeszcze ok 5 min i wszystko miksujemy na gładką masę.
Dodatki dodane na talerzu – owoce białej morwy, orzechy, czarny sezam, owoce goi, pyłek pszczeli, żurawina według uznania.