SKŁADNIKI:
– 1 szkl. mąki kokosowej
– 1/2 szkl. mąki ryżowej
– 1/2 szkl. wiórków kokosowych
– 1 szkl. mleka kokosowego
– 6 łyżek roztopionego masła ghee
– 1 łyżka karobu
– 1 łyżeczka kakao
– 5 łyżeczek łupiny babki jajowatej
– 2 łyżki melasy karobowej
– 1/3 -1/2 szkl. płynnego miodu
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 150 g śliwek suszonych kalifornijskich niesiarkowanych
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
1. Mąkę kokosową przesiać przez sito o bardzo drobnych oczkach, ewentualnie zmielić w młynku. Wsypać do szklanej miski przesianą mąkę kokosową, mąkę ryżową i pozostałe suche składniki takie jak: karob, kakao, inulina, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, sól. Dokładnie wymieszać tak aby wszystkie składniki ze sobą się połączyły.
2. Śliwki suszone opłukać (jeżeli są twarde można je wcześniej namoczyć
w gorącej wodzie), przełożyć do blendera, dodać mleko kokosowe, roztopione masło ghee, zmielone wiórki kokosowe, zmieloną łupinę babki jajowatej, sok z cytryny, melasę karobową i miód. Wszystkie składniki blendujemy na gładką i jednolitą masę.
3. Następnie łączymy składniki mokre ze składnikami suchymi i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 kule owijamy folią i trzymamy
w lodówce min. 1 godzinę. Gdy ciasto będzie lekko schłodzone łatwiej będzie je rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki(grubości 1 cm).
4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku z tremoobiegiem w temp. 170 stopni przez 40-50 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową, pokruszonymi płatkami kokosa oraz drobno pokrojonymi owocami suszonymi(żurawina, wiśnie, borówka amerykańska, morele, imbir i skórka z pomarańczy kandyzowana, jabłko kandyzowane z cynamonem).
Polewa czekoladowa: Na 1 tabliczkę gorzkiej czekolady – 1płaska łyżka oleju kokosowego extra virgin. Rozpuszczamy w łaźni wodnej. Zanim zaczniemy dekorować czekamy aż polewa troszkę ostygnie i zgęstnieje.